Veleposlaništvo RS New Delhi /Novice /
27.05.2019  

Obeležitev Svetovnega dneva čebel v New Delhiju

Veleposlanik Jožef Drofenik je skupaj z ostalimi člani veleposlaništva 23. maja 2019 v počastitev Svetovnega dneva čebel (20. maj) gostil druženje s predstavniki indijskih osnovnih šol, predstavniki indijskih vladnih predstavnikov ter s predstavnikom indijskega podjetja, katerega osnovna panoga je pridelovanje medu. Združeni narodi so proglasili 20. maj za Svetovni dan čebel na pobudo Slovenije decembra 2017.  

 

Veleposlanik je v svojem nagovoru opozoril zbrane na pomembnost čebel in drugih opraševalcev za prehrambno varnost, pridelovanje medu in s tem nudenje dodatnega zaslužka kmetov in drugim marginalnim skupinam, ter tudi za ohranjanje biotske raznovrstnosti.

 

 

S predstavniki Delhi Public School Faridabad, Amity School, Modern School Vasant Vihar, Tagore International School Vasant Vihar in St. Marks School se je pogovarjal o možnostih skupnih projektov za ozaveščanje o pomembnosti čebel med mladimi. O skupni promociji in aktivnostih se je pogovarjal tudi s komisarjem za hortikulturo na indijskem ministrstvu za kmetijstvo dr. Murthy-jem ter generalnim direktorjem ICCR (Indian Council for Cultural Relations) g. Akhileshom Mishro. 

 

Več o Svetovnem dnevu čebel na https://www.worldbeeday.org/si/ .