Veleposlaništvo RS New Delhi /Novice /
30.11.2016  

Uradni del obiska državne sekretarke mag. Tanje Strniša v Bangladešu

Državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvu in prehrano mag. Tanja Strniša se z delegacijo, v kateri sodelujejo tudi predstavniki strokovnih institucij, slovenski čebelarski strokovnjaki in predstavniki gospodarstva, mudi na tridnevnem obisku Ljudske republike Bangladeš (28.11. - 30.11.2016). V delegaciji je tudi veleposlanik Slovenije v Bangladešu, s sedežem v New Delhiju, g. Jožef Drofenik. To je od osamosvojitve Slovenije prvi slovenski obisk na politični ravni v Ljudski republiki Bangladeš.

(srečanje državne sekretarke Strniša z ministrico za kmetijstvo Matia Chowdhury)

Državna sekretarka mag. Strniša se je prvi dan obiska sestala z ministrico za kmetijstvo Ljudske republike Bangladeš ga. Matia Chowdhury. Pogovore je opravila tudi z ministrom za trgovino g. Tofail Ahmedom, ministrom za industrije g. Alhaz Amir Hossain Amujem in državnim ministrom za zunanje zadeve Shahriar Alamom.

 

(srečanje državne sekretarke Strniša z ministrom za industrije g. Alhaz Amir Hossain Amujem)

V okviru pobude za razglasitev svetovnega dneva čebel pri Organizaciji združenih narodov mednarodna javnost prepoznava Republiko Slovenijo kot državo z veliko znanja na področju čebelarstva, zato je že več držav izrazilo močan interes za sodelovanje v obliki prenosa znanja in tehnologije čebelarjenja. Namen obiska državne sekretarke je ogled in seznanitev s stanjem čebelarstva v Bangladešu in določitev področij prenosa znanja slovenskih čebelarskih strokovnjakov. Slovenija lahko s strokovnjaki s področja čebelarstva iz različnih slovenskih strokovnih institucij ponudi pomoč v obliki izobraževanj, usposabljanj in prenosa tehnologije čebelarjenja. Slednje se lahko smatra kot prispevek Slovenije državam v razvoju, saj lahko prenos znanja in izkušenj slovenskih čebelarjev pomembno prispeva k razvoju trajnostnega kmetijstva, tako v Bangladešu kot tudi širše v regiji. 

(srečanje državne sekretarke Strniša z državnim ministrom za zunanje zadeve Shahriar Alamom)

Potem ko je junija letos Slovenijo obiskal bangladeški državni minister za zunanje zadeve g. Shahriar Alam, je obisk državne sekretarke Strniša prvi slovenski obisk na politični ravni v Bangladešu po osamosvojitvi Slovenije, kar kaže na možnost bolj poglobljenega sodelovanja med državama na gospodarskem in drugih področjih.

(srečanje državne sekretarke Strniša z ministrom za trgovino g. Tofail Ahmedom)