Veleposlaništvo RS New Delhi /Gospodarsko sodelovanje /

Gospodarsko sodelovanje

Indija je, glede na statistične podatke, tretji največji trgovinski partner Slovenije v Aziji. Leta 2018 je bila skupna blagovna menjava med državama 361  milijona EUR (110 milijonov EUR izvoza v Indijo in 250 milijonov uvoza iz Indije), kar jo uvršča na 26. mesto najpomembnejših trgovinskih  partnerjev. Spodbudno je, da je zadnjih letih vse  več slovenskih podjetij sklenilo poslovno sodelovanje s podjetji v Indiji in da je več indijskih podjetij registriralo svoje delovanje v Sloveniji. Področje tujih neposrednih investicij ostaja pod potencialnimi možnostmi, veliko je odprtega prostora tudi na ostalih področjih možnega sodelovanja, tako v trgovini, storitvah, posebno pozornost bi posvetili turizmu in logističnih storitvah,  kot na področju industrije s poudarkom na visokih tehnologijah, čisti proizvodnji, obnovljivih virih energije.

Veleposlaništvo si prizadeva izgraditi t.i. »poslovno znamko Slovenija«, s katero bomo postali prepoznavni v  močni domači in mednarodni konkurenci.  Pri tem tesno sodeluje  z GZS, ki vlaga ogromno naporov v promocijo poslovnih vezi z Indijo in se tudi v sodelovanju s SPIRIT in STO prizadeva za povečanje prepoznavnosti Slovenije na področju tujih neposrednih investicij in trajnostnega turizma.

Veleposlaništvo ocenjuje Indijo ne samo kot deželo mnogih priložnosti, temveč kot državo partnerico za razvoj skupnih projektov, kjer bi lahko slovensko znanje oplemenitili v dokončnih proizvodih.

Veleposlaništvo si je prizadevalo in uspelo imenovati častne konzule RS v Indiji.  V   letu 2011 in v začetku leta 2012  so bili odprti Konzulati na čelu s častnimi konzuli,  S. S. Bagaria v Kolkati, Sanjay Patel v Mumbaju, Amit Goel v Čenaju in V. R. Ravichandar v Bangaloreju, kar dodatno prispeva k promociji gospodarskega sodelovanja in prepoznavnosti Slovenije.

Državniški obisk PV RS Boruta Pahorja in spremljajoče gospodarske delegacije junija 2011 pomeni mejnik v meddržavnih odnosih, kakor tudi odlično priložnost za večjo prepoznavnost Slovenije v Indiji.

Ob obisku namestnika predsednice vlade in ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca v Indiji, 11. – 13. november 2013, sta Adria Airways in Air India podpisali sporazum o deljenju skupnih oznak poletov (t.i. Code Share Agreement).

V januarju 2013 se je na delovnem obisku v Indiji mudil namestnik predsednika vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav s spremljajočo gospodarsko delegacijo, ki jo je vodil predsednik GZS Samo Hribar Milič in sodeloval na Partnerskem vrhu CII v Agri. Poslovne konference in spremljajoči dogodki so bili dodatno organizirani v New Delhiju in Kalkuti.

Prvi koraki so storjeni na področju filmske industrije in Slovenija je postala prizorišče za snemanje indijskih filmov. Do prvega snemanja dela indijske filmske produkcije je prišlo v avgustu 2012.  

Kot izjemen uspeh ocenjujemo prizadevanje, da se je Slovenija s centri odličnosti in centri kompetenčnostimv novembru 2013 predstavila kot partnerska država na GITA Platformi 2013 (Global Innovation Technology Alliance) v družbi Finske, Izraela, Japonske, Kanade, Španije, Švedske, Tajvana in Velike Britanije. 

Slovenija se je marca 2019 na "Global Economic Forum" v Mumbaiju predstavila tudi s turistično promocijo in IT na področju zdravja. Aprila 2019 se je na obisku v Mumbaiju in Chenaiju mudila transportno logistična delegacija. 

Slovenski predstavniki so se tudi redno udeleževali poslovnih forumov, ki jih vsako leto za 29 evropskih držav organizira Ministrstvo za zunanje zadeve Indije.